Olifantsgras op jouw grond

Veel bedrijven hebben met de bedoeling om later uit te breiden extra grond aangekocht. Vaak ligt deze grond te wachten op de nieuwe bestemming en worden kosten gemaakt om het terrein netjes te houden. Die kosten kunnen worden bespaard met de aanplant van Olifantsgras. Met de aanplant van Olifantsgras wordt jouw terrein mooi en fris, bevorder je de biodiversiteit in jouw omgeving en kun je produceren uit je eigen achtertuin. Dat is nog eens bijdragen aan duurzaamheid. Hoe mooi is dat?!

Voordelen

  • Geen kosten meer voor maaien
  • Een spraakmakende bestemming voor braakliggende grond
  • Een prachtige uiting van duurzame productie
  • Olifantsgras legt 30 ton CO2 per hectare per jaar vast

Het Olifantsgras van je eigen grond kan gebruikt worden voor:

  • Papier voor je huisstijl of je duurzame jaarverslag
  • Betonnen objecten zoals een bankje met logo
  • Duurzame verpakkingen voor je product
  • Alle interne en externe communicatie-uitingen van je bedrijf op Vibers plaatmateriaal.

Sabic

Drie jaar geleden plantte Vibers olifantsgras op het terrein van SABIC. Afgelopen week kon het voor de eerste keer geoogst worden. Het zal worden gebruikt voor het maken van Vibers: een nieuw, innovatief, biobased materiaal. Van vibers worden onder andere duurzame verpakkingen en beton gemaakt. Het maken van beton gebeurt ook in Bergen op Zoom: bij Concrete Valley.

BPD (Bouwfonds)

Er is een eerste gebied van 11 hectare beplant. De grond is eigendom van BPD en zal op termijn voor woningbouw worden gebruikt. Het is onder meer geschikt als grondstof voor duurzamer beton. "Wij zoeken naar manieren om gronden die we nog niet benutten een functie te geven die aansluit bij de behoeften van nu", zegt BPD-directeur Frans Holleman. "Dit is voor ons één van de mogelijkheden."

Timmerije

Is het spuitgietbedrijf boer geworden? Directeur Wim Simons schiet in de lach. „Nee, wees maar niet bang. We gebruiken de natuurvezels van het olifantengras voor de versterking van bio-plastic. Dat is plastic dat biologisch snel afbreekbaar is, in tegenstelling tot plastic op basis van aardolie. We hadden de grond toch in het bezit. Dus waarom niet zelf je grondstoffen verbouwen?”

Wil je ook Olifantsgras laten planten?

Dat kan! Dan kan jij straks ook vertellen dat de grondstof voor je producten van jullie eigen grond komt! We geven je advies over de grond, verzorgen eventueel bodemmonsters, regelen de aanplant, rekenen het exploitatiemodel voor je uit en maken eventueel afspraken over de afzet. De kosten voor een adviesrapport zijn 850 euro, exclusief BTW en inclusief reiskosten.

Standplaats en groei

Olifantsgras wordt in het voorjaar geplant en kent een levensduur van 15 tot 20 jaar. De plant vormt rhizomen die elk jaar in maart/april nieuwe stengels produceren, bij een bodemtemperatuur boven de 10°C. Het eerste jaar bereiken de stengels rond augustus een maximale hoogte van 1,5 meter.

Vanaf juli beginnen de stengels op te drogen. Dit proces zet zich door in de herfst waarbij ook de bladeren verdrogen en afvallen. De reserves van de plant worden dan opgeslagen in de rhizomen. In februari blijft het opgedroogde bladloze riet over. De afgevallen bladeren composteren waardoor de vrijkomende voedingsstoffen door de nieuwe planten gebruikt worden. Het bladerdek onderdrukt vervolgens de onkruidgroei.

Het eerste jaar is de opbrengst beperkt en daarom wordt meestal niet geoogst. Vanaf het tweede jaar kan het gewas jaarlijks worden geoogst; de plant bereikt dan een hoogte van ca. 3,5 m. Na ongeveer vijf jaar wordt de opbrengst stabiel, omdat de plant tot dan vooral energie gebruikt voor de ontwikkeling van zijn wortelstelsel.

De bodemvereisten

Olifantsgras heeft weinig bodemvereisten en kan worden aangeplant op onbenutte bedrijfsterreinen en gronden die niet gebruikt worden voor de teelt van voedsel. Het gewas groeit het best in een goed doorlaatbare, humusrijke leembodem met een goede waterhuishouding die snel opwarmt in het voorjaar zodat een lang groeiseizoen bereikt kan worden. Tijdens het eerste jaar zijn de rhizomen heel gevoelig voor vorstschade; bij een bodemtemperatuur die lager ligt dan 3,5°C sterven de rhizomen af.

Na het eerste jaar zorgen de afgevallen bladeren voor een hogere bodemtemperatuur tijdens de winter. Tijdens het groeiseizoen heeft de plant een neerslaghoeveelheid nodig van 700-900 mm Nederland geen probleem vormt.

Om een hoge en uniforme opbrengst te verkrijgen, is de waterbeschikbaarheid voor de keuze van het veld van groot belang. Olifantsgras is gevoelig voor verdichte bodems en bodems met stagnerend water. Doordat kort na de winter geoogst wordt, zijn velden die gevoelig zijn voor ernstige wateroverlast niet geschikt voor de teelt. Het veld kan dan niet door de oogstmachines bereden worden en gebruik van zware machines bij natte omstandigheden kan bodemverdichting veroorzaken waardoor de wortelgroei verhinderd wordt. De optimale pH van de grond bedraagt 5,5-7,5.

Het komt erop neer dat een goed maïsveld ook een goed veld voor Olifantsgras is.

 


Verduurzaming hoort bij een sterke bedrijfsstrategie

We ontmoeten elk kwartaal bekende duurzame ondernemers in onze webinars. Mis het niet en schrijf je hier alvast in!

Maasboulevard 100

3063 NS Rotterdam

Tel. 010-8404610

KVK 54617073

Volg ons

  • Worldwide Patent Pending WO 2018182419