Grondstof van eigen bodem voor de Nederlandse maakindustrie

Vibers Company
27 March 2020

Vibers wordt gemaakt van olifantsgras (Miscanthus x Giganteus), dat lokaal groeit op braakliggende gronden. Olifantsgras komt al tientallen jaren voor in Nederland en werd gebruikt voor stalstrooisel en brandstof. Met gepatenteerde technologie maken we van de vezels van het Olifantsgras moderne materialen. Hoge technische prestaties en een lage ecologische voetafdruk zijn hierbij leidend. Onze technologie is schaalbaar en geschikt voor bestaande productieprocessen van bedrijven over de hele wereld.

Goed voor de bodem

Olifantsgras wordt eenmalig aangeplant. Het is een vaste plant die wel 20 jaar lang, jaarlijks een opbrengst oplevert van circa 20 ton droge biomassa. De oogst vindt plaats in het vroege voorjaar. Door afvallend blad worden geen nutriënten aan de bodem onttrokken en door de gevormde humuslaag neemt het bodemleven toe. Olifantsgras bevat cellulose, hemicellulose en lignine. Cellulose is een belangrijke inhoudsstof voor biobased materialen, terwijl hemicellulose verschillende polysaccharides (suikers) bevat. Lignine zorgt voor stevigheid van de stengels, die wel tot vier meter hoog groeien.

Wist je dat...

  • Olifantsgras groeit op marginale grond die niet gebruikt wordt voor voedsel
  • In Nederland legt het 30 ton CO2 per hectare per jaar vast (dat is vier keer zoveel als een Europees bos)
  • Gelijk vanaf de oogst geschikt voor processing zonder drogen en chemische bewerking
  • Geen bestrijdingsmiddelen nodig bij de teelt
  • Geen irrigatie nodig, regenwater is voldoende

Laag vochtigheidspercentage en stikstof

Ook in Nederland is het steeds vaker en langer droog. Planten die weinig water nodig hebben passen dus goed bij nieuwe teelt door Nederlandse boeren. Olifantsgras bevat bij de oogst nog maar 15-20% vocht. We hoeven dus geen energie te gebruiken om het extra te drogen. De teelt van olifantsgras is arbeidsextensief, CO2 neutraal en resulteert in weinig tot geen uitstoot van stikstof.

Het resultaat

Olifantsgras is de basis voor onze high tech vezels. Deze vezels zijn onder andere geschikt om er papier en karton, bioplastic en beton mee te maken. We zijn continue bezig met onderzoek en ontwikkeling van biobased materialen. Geselecteerde vezels van Vibers kennen vele toepassingen en zijn leverbaar in small-bags, bigbags en zakgoed. 

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie over olifantsgras en onze materialen. Wij helpen je graag!

 

Maasboulevard 100

3063 NS Rotterdam

Tel. 010-8404610

KVK 54617073

Volg ons

  • Worldwide Patent Pending WO 2018182419